“Mondkapjes op scholen. Ik doe niet (meer) mee.”

Provided by: Tanja Van Vlaanderen.
(docente Nederlands middelbare school)
 
“Mondkapjes op scholen. Ik doe niet (meer) mee.”
 
RIVM verwijdert stiekem filmpje over mondkapjes: ‘Geen meerwaarde’
Nu het dragen van mondkapjes op steeds meer plekken verplicht is, verwijdert het RIVM informatie van haar website waaruit blijkt dat ze niet helpen bij het terugdringen van de verspreiding van het coronavirus. Gisteren verwijderde het RIVM een filmpje waarin het instituut stelt dat een mondkapje in het dagelijks leven geen meerwaarde heeft.
Er circuleert momenteel ook een ander filmpje waarin RIVM-baas Jaap van Dissel aangeeft dat er geen reden is om het dragen van mondkapjes te verplichten. Op 29 juli zei hij tijdens een persconferentie: “De conclusie van het OMT is dat er momenteel op grond van wetenschappelijke kennis geen reden is tot een dwingende plicht tot het dragen van niet-medische mondkapjes. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt daar domweg voor.”
“Het instituut uit Noorwegen gaat nog wat verder en heeft ook berekeningen gemaakt van wat nou het eventuele effect zou zijn. Het instituut toont dat ongeveer 200.000 personen tenminste een week een mondkapje moeten dragen om misschien één besmettingsgeval te voorkomen,” voegde hij toe.
Medeaanwezige Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg, zei: “Vanuit medisch oogpunt is er geen bewezen effectiviteit van mondkapjes. Daarom komt er geen landelijke verplichting voor het dragen van niet-medische mondkapjes.”
Afgelopen vrijdag herhaalde Van Dissel nog eens dat mondkapjes een ‘buitengewoon gering effect’ hebben op pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. In een interview noemde hij het besluit van het kabinet om mondkapjes in publieke binnenruimtes dringend te adviseren daarom vooral een politiek besluit en niet zozeer één dat op medische gronden is gebaseerd.
 
Daarnaast weet ik dat een mondkapje helemaal niet zo goed is voor de gezondheid
 
Het dringende advies om een mondkapje te dragen stuit op veel verzet, ook onder leraren. Zo laat docente Nederlands Tanja van Vlaanderen bijvoorbeeld weten dat ze niet meer meedoet. “Ik vind het niet terecht dat scholen dit nu verplichten,” zegt ze in een video op Facebook. “Allereerst is het namelijk een dringend advies vanuit de overheid, maar het kan nog niet verplicht worden gesteld.”
Van Vlaanderen vindt de maatregel nogal tegenstrijdig. “Het lijkt alsof je corona wel op kunt lopen in de kantine en in de gang, maar niet in het lokaal want daar mag het mondkapje af en daar zit je ook met z’n dertigen op elkaar.”
“Daarnaast weet ik dat een mondkapje helemaal niet zo goed is voor de gezondheid en dat wil ik dus ook niet uitdragen naar mijn leerlingen,” benadrukt ze.