BRIEF VAN BEN MATHON, OUD-MARECHAUSSEE.

Zeer gewaardeerde leden van de politie, ME en Marechaussee,
In de eerste plaats wil ik u mijn erkentelijkheid overbrengen voor uw inzet om de orde en veiligheid in ons land te waarborgen. U heeft de zware taak om subversieve elementen te beteugelen die met grof geweld, plunderingen en brandstichtingen onze samenleving proberen te verstoren. U verdient alle steun en veel respect voor het zware werk dat u in deze moeilijke omstandigheden moet verrichten. Zonder uw inzet is de bevolking van Nederland aan de duivels overgeleverd. Ik sta vierkant achter u.
Als oud-marechaussee heb ik in 1970 het allereerste peloton van de ME als “raddraaier” mogen trainen. Jawel, vijftig jaar geleden. Er is veel veranderd sinds die tijd. Destijds stonden uw collega’s met slechts een rieten schild in linie op het exercitieterrein in Apeldoorn te wachten op een groepje ongewapende “tegenstanders”. Hoe anders zag het er vorige week op het museumplein in Amsterdam uit. Een groep ongewapende demonstranten. En u? De rieten schilden hadden plaats gemaakt voor honden, paarden, wapenstokken, waterkanonnen en tientallen busjes. Een wereld van verschil.
Nogmaals, optreden tegen hooligans die brandstichten, vernielingen aanrichten en u aanvallen keur ik zonder terughoudendheid goed. Daar bent u voor opgeleid. Net als ik destijds. Maar wilt u zich eens afvragen of een dergelijk vertoon van intimidatie wel in verhouding staat tot de “dreiging” die van mensen uitgaat die gebruik maken van hun grondwettelijk recht om zich middels een demonstratie te uiten tegen vermeende onrechtvaardigheid?
En vraagt u zich ook eens af of het de vreedzame demonstranten waren die op het museumplein met vuurwerk begonnen te gooien of dat het wellicht kwaadwillenden (ook wel “romeo’s” genoemd) waren die uw reactie wilden uitlokken om in actie te komen? Als u die “romeo’s” kent, vraag u dan eens af wie deze heren zijn en vooral door wie deze heren worden aangestuurd.
Ik vraag u om hier eens over na te denken en samen met uw collega’s kritische vragen te stellen aan uw superieuren. Als 71-jarige oud-Kmar zou ik graag een volgende keer op het museumplein aan een demonstratie willen deelnemen zonder aanwezigheid van “romeo’s” en slechts een paar politiemensen willen zien met wie ik eventueel aimabel in gesprek kan gaan. Dan kunnen de honden en de paarden ook verschoond blijven van stress. Net als u.